‘Hallmark events’, Φεστιβάλ και Τοπικές ταυτότητες: το παράδειγμα του Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου

Στο πλαίσιο 2◦ Πανελλήνιου Συνέδριου Marketing and Branding του Τόπου οποίο έλαβε μέρος στην Λάρισα παρουσιάστηκε και το Φεστιβαλ ΜΕΛΙΤΖΑΖΖ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ με θέμα «‘Hallmark events’, Φεστιβάλ και Τοπικές ταυτότητες: το παράδειγμα του Φεστιβάλ Μελιτζαζζ Λεωνιδιου». Παρουσιάστηκε από την κ. Zωη N. Mαργάρη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, από τη Ακαδημία Αθηνών και των κ. Σωτηριο Μπολη Επιστημονικό Συνεργάτη Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, Δήμων Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβαλ ΜΕΛΙΤΖΑΖΖ.
Η παρουσίαση ερεύνησε την άρρηκτη σχέση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της τοπικής κοινότητας του Λεωνιδίου και του Φεστιβάλ Μελιτζάzz που λαμβάνει χώρα σε αυτό. Στόχος της να εντοπίσει και να αναδείξει την επενέργεια του Φεστιβάλ στις εφαρμοσμένες διεργασίες συγκρότησης ταυτοτικών μορφωμάτων για το Λεωνίδιο και την Τσακωνιά, προκειμένου να διερευνήσει τις πρακτικές αξιοποίησής του ως πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου. Τοιουτοτρόπως φαίνεται πως συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σύνθετου πολιτισμικού δικτύου αλληλόδρασης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Οι σύνθετες διαδικασίες διασύνδεσης που αναπτύσσονται μεταξύ τους στο πλαίσιο του Μελιτζάzz διατηρούνται και μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και συνεργούν στη διαμόρφωση σταθερών δικτύων επικοινωνίας που προβάλλουν το Λεωνίδιο ως έναν νέο φεστιβαλικό προορισμό.
Έτσι, σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ που εκκινούν όπως και το Μελιτζάzz από την τοπική πολιτισμική παρακαταθήκη αλλά εγκλωβίζονται σε αυτή, με αποτέλεσμα να μην είναι θελκτικά στους ξένους επισκέπτες, η υπό μελέτη περίπτωση αναδεικνύεται σε παραδειγματική, εφαρμοσμένη ‘best practice’ που βασίζεται στις βιωματικές εμπειρίες. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της επιτόπιας έρευνας, το Φεστιβάλ κατορθώνει να συνταιριάζει την προβολή διαφορετικών στοιχείων της τοπικής κουλτούρας και να προωθεί την αειφορία της περιοχής μέσω της διαπολιτισμικής σύμπραξης που συντελείται στο πλαίσιό του. Η κεφαλαιοποίηση της φεστιβαλικής εμπειρίας από την τοπική κοινωνία πραγματοποιείται κυρίως μέσω της συγκρότησης ενός καινοφανούς για την περιοχή πλαισίου αξιοποίησης της τσακώνικης τοπικής παράδοσης και της ζώσας πολιτισμικής κληρονομιάς με υπερτοπική προοπτική. Υπό αυτό το πρίσμα το Φεστιβάλ ανάγεται σε πολιτιστικό σύμβολο για το Λεωνίδιο, σήμα κατατεθέν για τον τόπο και τους ανθρώπους του.